Om bett

Foto: Zahlo Foto
Foto: Zahlo Foto

Bettets funktion

Bettets främsta funktion är att förmedla signaler mellan häst och ryttare/kusk. Beroende på vilken inriktning och vilket syfte/mål ryttaren/kusken har med sin samvaro med hästen kan detta te sig olika, men grundfunktionen som ett sätt att förmedla viljor och reaktioner mellan häst och ryttare finns alltid där.

Olika material

Bett kan tillverkas i många olika material. Förr var det inte ovanligt att betten var tillverkade i trä eller ben, för järn var ett dyrt material. Ser man historiskt så har järn, och då vanligt blötjärn (som rostar) varit det mest använda. Man har även i viss utsträckning använt sig av andra metaller som t ex mässing, men då har det främst varit på de delar som syns, som t ex skänklar. Idag används också olika typer av syntetmaterial i mundelarna men vanligaste metallen är rostfritt (eller rosttrögt) stål.
Utöver att materialen känns olika så smakar de olika, vilket också påverkar vad hästen tycker om sitt bett.

Olika typer av bett

Det finns en uppsjö av olika typer av bett, men jag skulle vilja skilja på eller dela upp dem beroende på hur tygel- eller tömtagen inverkar på hästen.De typer som är vanligast idag är: stångbett, tränsbett och hissbett, vilka inverkar på hästen på tre olika sätt. Därutöver inverkar bettet på olika sätt beroende på om mundelen är oledad eller ledad och även beroende på hur många leder (eller delar) mundelen har om den är ledad.

Olika munnar

Det är väl egentligen en självklarhet, men jag vill nämna den ändå. Alla hästar har olika munnar och precis som de är olika skapta i resten av sina kroppar och sinnen så är även deras munnar unika. Det påverkar vilket bett de kommer att tycka om, har de t ex en tjock och lång tunga, eller en smal och lång? Och hur ser hans gom ut? är den hög eller låg? Precis som med all annan utrutning så är det viktigt att känna sin egen häst.

Sammanhanget - ryttarens hjälper

Det har sagts många gånger förut, men det förtjänar att sägas igen. Bettet är bara ett verktyg för att kommunikationen mellan ryttare/kusk och deras häst(ar).  Som alla verktyg kan även detta brukas och missbrukas: med det vill jag ha sagt: Bettet är aldrig starkare, bättre eller sämre än handen som håller i det. För mig är det viktigt att man som ryttare eller kusk inser att bettet bara är en liten del i de sätt vi har att kommunicera med våra hästar när vi umgås med dem. Glöm inte av att använda sitsen/sinnet och allt det andra när du är med din häst.

loading...