Bettarkiv

Här nedan finner du bilder på ett urval av bett jag har smitt med en liten text om just det bettets speciella utformning, för varje bett jag smider är unikt. De bett som jag har smitt efter att jag har tagit mitt gesällprov är numrerade.

Det första, Skippens bett.

Här är bettet allt startade med, det första jag gjorde och det enda bett Skippen tyckte om över tid av alla de bett han har fått. JNär det var dags för examensjobb i ettan fick jag i uppgift av min lärare att kopiera ett stångbett och ett tränsbett av klassisk typ, och det här blev då stångbettet, den stora skillnaden från de massproducerade är mundelens utformning. Den är tunnare i porten, och övergången mellan port och resten av mundelen är mindre kantig än de masstillverkade.  Sen är bettet något lättare också, och uppenbarligen var det det enda han behövde. 

Specialutformat bett till Shettis

Detta är ett litet nätt stångbett till shettis. Mundelen är 12 mm tjock som tjockast, och 9,0 cm lång. Skänklarna är i standardförhållande till varandra, 1/3 överskänkel, 2/3 underskänkel. Ägaren ville ha möjlighet att reglera hävstångseffekten genom olika tygelinfästningar, därav de två halvcirelformade hålen på underskänkeln.

När hästen har en bestämd åsikt

Det här bettet är ett av de där ägaren till hästen visste precis vad hon ville ha. Mundelen på detta är något speciell, hela den jämna bågen är vinklad ca 45 grader framåt. På så vis får hästen mer plats för tungan även när bettet inte är vilande (när ryttaren inte tar i tyglarna). 

004.

Min hantverkskollega som har gjort mina läderdetaljer på gesällprovet skissade fram skänklarna på detta bett själv. Hon ville ha ett bett där det fanns möjlighet att fästa dubblatyglar och dessutom var godkänt att tävla WE med. Mundelen är 16 mm som tjockast och ca 12 cm bred. Utformningen av mundelen är gjord för hästen efter att min kollega hade provridit några olika av Skippens bett. Mundelen på detta är även det vinklad framåt som bettet ovan.

005.

En av min tränares elever ville få ett bett tillverkat till just hennes häst. Jag hade förmånen att se dem tillsammans under två lektioner och kolla på hästens dåvarande bett. Utifrån det jag hade sett och känt gjorde jag detta. Mundelen blev nästan 2 cm kortare, och skänklarna gjorde jag relativt raka så dessa la sig längs hästens sidor för att låta hästen få ett mer stabilt och stilla bett. Överskänklarna är utböjda (så som på alla mina bett), det är därför det funkade att gå ner i storlek på mundelen såpass mkt utan att de tog i kindtänderna. 

006.

Det här är det första i en serie av, än så länge, tre bett som jag har gjort åt Bent Branderup. Han ville ha en kopia av ett antikt bett som han har provat att rida sina hästar på, men eftersom det är original så ville han dels inte rida på det av den anledningen, och dels var han nyfiken på varför hästarna verkade gilla det så. 006, 007 och 008 är således tre bett som utgår från original bettet men har tre olika förändringar för att se vad som gör vad. Bent håller i detta nu fortfarande på att experimentera och undersäka med dessa tre bett, men jag lovar att återkomma med någon typ av resultat.
007 är i stort samma bett som originalet, här har vi bara ändrat mundelen så den är massiv istället för ihålig, och underskänkeln är kortad så att den slutar precis efter skumkedjan på originalet.

007.

Bett nr 2 i serien av Bents bett. På detta är mundelen ihålig, och både under och överskänkel är kortad så att proportionerna på originalbettet fortfarande är de samma när det gäller över och underskänkel. På detta är även skumkedjan gjord så att den ger lite mer tyngd i underskänkeln, precis som att tygelringarna är grövre och på så sätt även de ger lite mer tyngd.

008.

Bett nr 3 i serien av Bents bett. På detta är mundelen ihålig, men istället som på de övre som har en led med låsfunktion så är detta oledat. I övrigt är skänklar det samma som på 007. 

009.

Efter några månader här hemma för min nya häst var det dags för henne att få ett eget bett, resultatet är 009. Det är ett bett som, precis som Bents bett, är skålat för tungan när bettet är i passivt läge, men mundelen är tunnare, 16 mm som bredast. Mundelens längd är 11,5 cm. Detta bett har även fått en bygel istället för skumkedja, vars funktion är att se till att kapsontygeln inte fastnar i underskänkeln.

010.

Min smideskollega från Umeå hörde av sig och sa att hon hade fått en förfrågan om bett till häst, hon kände att jag var mer rätt person för uppgiften. Resultatet är en westernstång som uppfyller kraven för tävling, ägaren ville ha så tunn mundel som bara var möjligt, hennes häst är väldigt känslig i munnen. Mundelen är 8 mm och är vinklad i ca 40 grader vilket ger avlastning i både passivt och aktivt läge.

011.

Ett bett tillverkat för en Nordsvensk. Ägaren ville ha infästning för tyglar i höjd med mundelen för att kunna rida med dubbla tyglar. Mundelen är 16 mm tjock på det bredaste stället och 13,5 cm långt.

012.

Det här är som du kan se, en fortsättning på bettprojektet med Bent. Denna gång ville han se vad en rulle i mitten kan göra för skillnad. I övrigt är det gjort på samma sätt som bett no 008.

013.

Ytterligare ett bett till Bent, detta är ihåligt som bett no 007, men mer i oval i formen på mundelen. 13 cm brett och ca 25*17mm som tjockast.

014.

Ett bett inspirerat av ägarens hackamore och tidigare stångbett. Hästen är en yngre häst som har är väldigt bestämd med vad som är bra och inte. Det här är första försöket till att hitta rätt bett till denna häst.

015.

En kund hörde av sig och ville tillverka ett egendesignat hackamore, är här resultatet! Skänklarna är inte platta, utan vid varje reminfästning är järnet upphöjt, så att hästen slipper punkttryck av lädret. Hela skänkeln är även lätt skålad, för att följa hästens huvudform.

016.

Jag fick ett mail från Norge från en kvinna som ville ge sin man en speciell julklapp. Hon hade önskemål om ett westernbett med inspiration från hovslageri, då hennes man var hovslagare. Mundelen är 12 cm lång, 16 mm som tjockast, och lätt skålad. Hästen som bettet är gjort till är en Islandshäst. 

017.

Så var det återigen dags att göra ett bett till en shettis. Mundelen är 9 cm lång, 12 mm bred som bredast och har en mjuk båge över tungan.