Kärleken till materialet


Järn, detta fantastiska material!

Så formbart, så mjukt, så flexibelt, så stabilt, så hårt och så stadigt.
 

Som ni förstår så älskar jag det material jag arbetar med. Järn har så många skepnader och är så vackert i mina ögon. Att det sen är så formbart och går att ge såna dimensioner utan att förlora styrka och därmed sin funktion är ju även det fantastiskt. Och ytan, det finns få materal som kan få en så fantastisk vacker yta, oavsett om den är polerad spegelblank, borstad eller alldeles rostig.


Jag använder mig av traditionella och modernare tekniker när jag arbetar i järn. Grunden är varmsmide, vilket innebär att man värmer järnet till en hög temperatur där man kan bearbeta det så att plastisk deformation uppstår, eller enkelt sagt, jag värmer och smider järnet till en annan form. Genom att värma järnet innan man bearbetar det arbetar man inte in några spänningar i järnet, vilket gör att det får en bättre hållbarhet än järn som arbetas kallt.

Utöver varmsmidet och de tekniker som används där inom, så använder jag mig av bland annat svetsning, lödning, gjutning, slipning, filning och polering. Kort sagt, det som behövs för att komma till den slutprodukt som jag vill få fram.